Rozdíl mezi kávou typu arabica a robusta
Abyste si vychutnali výbornou kávu, nemusíte nutně chudit do kaváren. Skvělý nápoj si
můžete připravit v pohodlí domova, jen musíte vědět základní informace o kávových
zrnkách. Právě druh kávy výrazně ovlivňuje výslednou chuť a vůni nápoje, obsah kofeinu či
pěnivost. Podstatná je také lokalita, kde kávovník roste, a způsob, jakým se zrna sklízejí.
Na světě se pěstují stovky kávovníků ovšem celosvětově prosluly dva druhy, a to arabica a robusta.
Jaký je mezi nimi rozdíl? Podle čeho je od sebe rozeznáte?
Arabica
Coffea arabica neboli kávovník arabský se pěstuje v tropickém podnebném pásmu, především v
oblastech obratníku Raka a Kozoroha. Jejím největším producentem je Brazílie, hojně se také setkáte
s arabicou vynikající kvality pocházející z Kolumbie, dále se pěstuje v Etiopii, Mexiku či Gautemale.
Nejvíce se jí daří ve vyšší nadmořské výšce (od 600 do 2 000 m. n. m.), obecně platí, že čím vyšší
nadmořský výška, tím více aromatická káva bývá. Rostliny dosahují výšky 2 až 5 m, nemá ráda
výkyvy teplot, nejlépe snáší teplotu v rozmezí od 17 do 25 °C. První kávová zrna poskytne po 6
letech.
Poznáte ji na první pohled
Má polodlouhá zrnka, rýha uprostřed svým tvarem připomíná písmeno S. Zralá zrna se vyznačují
světle zelenou barvou s namodralými odstíny. Pokud byste měli možnost přičichnout k neupraženým
plodům, ucítili byste vůni borůvek. Držíte-li již v ruce šálek této kávy, můžete si vychutnat výrazné
aroma, ovšem chuť je velmi jemná a nese se v duchu ovocných tónů, setkat se můžete s tóny
čokolády či květin, v některých případech dokonce i s kořeněnými tóny.
O něco chutnější
Podle odborníků je arabica považována za kvalitnější a chutnější. Čím vyniká tato odrůda? Uchvátí
vás výrazné, velice intenzivní a příjemné aroma. Výrazná a bohatá je také její chuť, vyznačuje se
rozsáhlou chuťovou rozmanitostí, přitom je jemná. Je bohatší na tuky (15 až 18 %), které jsou
nositelem chuti, mimoto zapříčiňují hladší, lesklejší a pružnější texturu. Obsahuje více cukru (6 až 9
%), ten se během pražené mění na aromatické sloučeniny, které se podílejí na lepší chuti. Oproti
robustě obsah kofeinu je až 3x nižší než u robusty (tedy 0,8 až 1,5 %). Zkrátka stoprocentní arabica
zaručuje výjimečný chuťový prožitek.
Robusta
Coffea canephora čili kávovník statný se stejně jako arabica pěstuje v tropech. Číslo jedna ve světové
produkci robusty zaujímá na trhu Vietnam (káva z této lokality nebývala příliš kvalitní, což
zapříčinila především sklizeň. Společně s kávou se do světa rozvážela hlína a jiné nečistoty), koupit
však můžete tuto odrůdu pocházející z Brazílie, Indie, Indonésie, Malajsie nebo Filipín. Rostlinky
kávovníku mohutného najdete v nižších nadmořských výškách, tedy maximálně do 900 m. n. m.,
dosahují výšky až 10 m. Výkyvy teplot jej nepoškodí, skvěle prospívá v teplotách od 20 do 30 °C.
Celkově není tento kávovník tak náročný na pěstování a poměrně snadno odolává nejrůznějším
škůdcům.
Krásně pravidelná
Její zrna dorůstají menších rozměrů a mají pravidelný tvar (téměř kruhový), rýha uprostřed je rovná.
Běžně bývají světle zelená s šedými či hnědými odstíny. Neupražená kávová zrna voní jako arašídy.
Dále se vyznačuje výraznou zemitou chutí a vyšším obsahem kofeinu.
Hořkost nade vše
Na rozdíl kávovníku arabského je několikanásobně levnější. Pokud od kávy čekáte především „dobití
baterek“, uspokojí vás více něž arabica, protože obsahuje mnohem více kofeinu (1,4 až 4 %).
Obsahuje méně olejů (2 až 10 %) i cukrů (3 až 7 %). Z těchto kávových zrn připravíte
charakteristicky hořký nápoj s bohatou pěnou na povrchu, zemitou až dřevitou chutí a typickým
chuťovým „ocasem“.