Irská káva
Recept na irskou kávu
Irská káva je lahodný a zahřívající nápoj, který kombinuje chuť kvalitní kávy, irské whiskey, cukru a šlehačky. Zde je detailní postup na přípravu této klasiky:
Suroviny (na 1 porci):
- 150 ml kvalitní černé kávy (silné filtrované nebo espresso lungo).
- 40 ml irské whiskey (např. Jameson, Tullamore Dew).
- 1–2 lžičky třtinového cukru (množství podle chuti).
- 30–50 ml smetany na šlehání (čerstvé, neslazené).
- Kostky ledu (volitelné pro zchlazení smetany).
- Kakao nebo nastrouhaná čokoláda na ozdobu (volitelné).
Postup:
-
Připravte si šlehačku:
- Smetanu nalijte do misky a lehce ji vyšlehejte tak, aby byla hustá, ale stále tekutá (ne úplně tuhá).
- Pro snadnější šlehání můžete smetanu a metličku předem zchladit v lednici nebo s kostkami ledu.
-
Ohřejte sklenici:
- Použijte sklenici na irskou kávu (s ouškem nebo vysokou silnostěnnou) a přelijte ji horkou vodou, aby se zahřála. Poté vodu vylijte.
-
Připravte kávu:
- Uvařte si silnou černou kávu (ideálně filtrovanou nebo espresso lungo) o objemu cca 150 ml.
-
Sladká whiskey:
- Do předehřáté sklenice dejte třtinový cukr (1–2 lžičky podle chuti).
- Přilijte irskou whiskey (40 ml) a dobře promíchejte, aby se cukr zcela rozpustil.
-
Přilijte kávu:
- Pomalu nalijte horkou kávu do sklenice a znovu jemně promíchejte.
-
Přidejte šlehačku:
- Lžící nebo přes hřbet lžíce opatrně přidávejte šlehačku na povrch nápoje. Důležité je, aby šlehačka zůstala na vrchu a nesmíchala se s kávou.
-
Ozdobte (volitelné):
- Nápoj můžete jemně posypat kakaem, strouhanou čokoládou nebo skořicí.
Servírování:
Irskou kávu podávejte horkou. Pijte ji tak, že si vezmete lok kávy přes vrstvu smetany, aniž byste ji míchali.
Tipy:
- Káva by měla být opravdu horká, aby whiskey i cukr vytvořily harmonickou kombinaci chutí.
- Správná irská káva má oddělené vrstvy – tmavou kávu a světlou šlehačku.
- Pokud nemáte třtinový cukr, lze použít bílý, ale třtinový dodává hlubší karamelovou chuť.
Dobrou chuť! 🍀